torsdag 28. januar 2010

Noen råd for hjemmelaget barnemat

Jeg synes det er veldig morsomt å lage barnematen til lillegull,men når man skal lage maten selv,er det viktig å  tenke på at de skal ha i seg mange av de ulike matsorter som dekker nærings innholdet dems. Da er det fint å variere med ulike typer frukt,grønnsaker,kjøtt,potet og smør/olje som dekker det de skal ha . her er noen tips jeg har sett på nette,bla : barnemat.com 
Noe av teksten er kopiert fra denne siden.





Litt å ta med seg når man skal lage barnemat:
 1:


Matens holdbarhet i fryseren
Lammekjøtt, kokt         4 mnd
Svinekjøtt, kokt           1 mnd
Høne-kyllingkjøtt, kokt  3 mnd
Fisk, kokt                   2 mnd
Grønnsakspureer       1-2 mnd
Fruktpureer                 1 år  



2:Kanel er et av flere krydder norske forskere har slått fast inneholder store mengder antioksydanter. 1 ts kanel gir like mye antioksydanter so
m en halv kilo brokkoli eller 8,5 kg gulrøtter ,så strø litt over frukten når du skal lage fruktpure. 

3: Dill er godt til laks, ørret, supper, sauser, grønnsaker og salater. Dillvann har lenge vært brukt mot kolikk og luftsmerter, hikke og søvnløshet hos spedbarn. hjelper dill på fordøyelsee. Virkningen er så mild at dill trygt kan gis til spedbarn. Dill er også rik på mineraler,fersk hvitløk er også fint å bruke som krydder i barnemat,da dette er sunt og gir en god smak

4:Spedbarn er født med et jernlager som varer i omlag 6 måneder, og kan lett få jernmangel når de går over fra morsmelk til vanlig kost,derfor viktig å lage mat med høyt jern innhold. 

5: Lag store posjoner og frys ned..lag først en grunnoppskrift med potet og div grønnsaker,så kan du tilsette div kjøtt,og vips har du varierte måltider i fryseren.  

6: bruk lite kokevann når du tilbreder grønnsakene,her er det mye vitaminer og mineraler som kan brukes i maten for å lage passe kosistens. 

7:  Mos maten etter den er kokt,bruk evt en sil/rasp som gjør maten mere barnevennlig for de minste 

8: tilsett gjerne litt most frukt i grøt som barnet får om dagen,dette gjør at barnet får i seg viktige vitaminer og det kan være fint å variere litt med smaker. 

9: start med en og en smak,ikke bland alt sammen i begynnelsen,men la barnet få smake på de ulike smakene,f.eks kokt most potet,gulerot,banan,eple osv,bland gjerne i litt morsmelk/erstatning

10: Et barn trenger ofte litt tid på seg til å klare å bli kjent med de ulike smakene,det betyr ikke at barna ikke liker dette,men at de rett og slett trenger litt tid..noen bruker 1 uke på å venne seg til de ulike smakene og konsistens

11: barn skal helst ha kokt kjøtt,ikke stekt



1 kommentar:

  1. Her var det mange fine tips, Birgitte :) Du er jo så flink med denne barnematen du da!

    SvarSlett